
Jedna z častých otázek zní právě takto. Takže proč ty břicha vlastně rostou a co se dá udělat proto, aby nám zas splaskly?
Velký obvod pasu je dnes nejspolehlivější způsob, jakým se dá měřit nejen obezita, ale i zdravotní stav. Za chvíli se k tomu dostaneme, ale začněme pěkně od začátku.
Proč břicho roste?
Lidské tělo je nastaveno tak, že pokud má přebytek energie, ukládá energii ve formě zásobního tuku. Nic jiného nemáme. Část sacharidů se změní na krevní cukr, část se připraví jako „sladká rezerva“ v játrech. Ale cukru k okamžitému použití je v těle poměrně málo.
- Bílkoviny se do rezervy ukládat nedají. Tělo je buď využije, nebo vyloučí.
- Sacharidy se mohou přeměnit na tuk.
- Tuk se může nejsnáze uložit jako zásoba.
Jiné zásobní systémy v těle nemáme. Nepříjemné je, že tělo se drží selské logiky – nerado sahá do rezerv. Pokud nemusí, raději jako zdroj energie využívá snadněji dostupnou energii. Z tukových buněk čerpá až když nemá na výběr. Tuková tkáň se nachází v těle na více místech a dokonce je několik druhů tuku.
Tukové buňky jsou schopny zvětšovat svůj objem a plní se tukem. To je v těle zásobárnou energie. Kdyby bylo „nejhůře“ tělo přežije. Například zvířata se často před zimou takto zásobí a zimu i díky tomu přečkají. Tuková tkáň jim slouží zároveň jako energetická rezerva i tepelný štít. Takže proto tělo ukládá nevyužitou energii. Proto ji také šetří. Je to dobrá rezerva na „horší časy“.
Navíc čím častěji se objevují těžká období – například bez jídla – tím ochotněji se bude ukládat tuk do zásoby. Takový stav nastává například pokud se stravujete nepravidelně. Ve hře jsou dva mechanismy, proč tomu tak je:
Metabolismus je po hladovění nastaven do „ostražitejšího“ režimu. Změní se jeho schopnost efektivně využívat energii a pokud může, ukládá do zásob. Zejména my, v civilizovaném světě, pokud hladovíme, není to z důvodu období nedostatku. Je to z pohodlí, stresu, nebo neznalosti. Hned potom už jídlo máme. Často je to jídlo mimořádně nevhodné. Takové, které značně usnadní, aby se uložilo jako tuk. Více v pasáži o glykemickém indexu potravin.
Lidé, kteří se nepravidelně stravují a často i málo cvičí jsou oběti tohoto jevu. Mohou mít velmi málo podkožního tuku, ale zato velké břicho. Pak se ptají, jak shodit z břicha. No tohle je celkem špatná otázka! Vhodnější otázka by byla, jak změním svůj životní styl tak, aby nedával příčinu vzniku obezity.
Rozložení tuku v těle
V těle je více druhů tukové tkáně:
- Podkožní tuk se nachází všude, ale ten se zdánlivě „plní“ o něco pomaleji. To proto, že případné přibrání se rozloží poměrně pravidelně do celého těla všude pod kůži.
- Zásobní tuk se nachází v oblasti břicha a u žen i na bocích a stehnech. Tento druh tuku zabírá menší plochu a pokud se plní, je to nápadnější.
- Ještě je tu i takzvaná hnědé tuková tkáň, ale tomu se dnes nevěnujme.
Pokud máte problém s přibíráním, týká se vás zejména právě to, co se nazývá nitrobřišní tuk. Nejen, že je velmi vidět, je to i nezdravé.
Zdraví a velký pupek
Bohužel právě tuk uvnitř těla je problém. Vytváří se postupně kolem vnitřních orgánů. Nejen kolem střev, ale bohužel i kolem jiných míst, například kolem srdce. Tento tuk má nepříznivý vliv na činnost orgánů.
V první řadě je to mechanická překážka. Vytváří tlak, překáží. Kdo si to chcete lépe představit, kupte si v řeznictví srdce. Pořádně se podívejte na ten tuk. Je tuhý. Překáží a brání v přirozeném pohybu orgánů.
Zadruhé je tuková tkáň samostatný orgán. Jako takový má svůj metabolismus, to mimo jiné znamená, že sám vylučuje různé látky, které přímo ovlivňují imunitu, metabolismus. Dokud je tuku přiměřené množství, tak je vše v pořádku. Ale pokud je tuku v těle několikanásobek, tak stoupne i množství látek, které tato tkáň produkuje. Jsou to látky, které ve vysokých dávkách zdraví neprospívají. Zvyšují zánětlivost například.
Proto je přítomnost obezity velmi vážné riziko. Člověk, který by měl zhubnout na břiše je vinou obezity náchylnější na mnoho „civilizačních“ chorob. Srdce, astma, infarkty, mrtvice, onkologické, metabolické choroby, potíže s pohybovým aparátem… I tak krátký výčet by měl stačit na to, aby odstrašil. Logická otázka by pak zněla:
Jak zhubnout na břiše?
No a nejvhodnější odpověď zní: neútočte na své břicho. To je v tom nevinně. To roste jen v případě, že mu pro růst vytvoříte podmínky. Proto správné řešení bude odstranit příčinu vzniku obezity. Jakmile ji odstraníte, začnete hubnout. Pomalu, ale bezpečně.
- Zrušte nepravidelnou stravu, nepřejídejte se a nejezte nevhodná jídla.
- Začněte do svého života přidávat sport.
To je účinný postup, který funguje.
Pozor na časté chyby při hubnutí
Mnoho lidí se pokouší zhubnout z břicha pomocí mylné úvahy. Asi nejčastěji uvažují takto: Pokud mám velké břicho, budu cvičit sklapovačky. Zdánlivě to zní logicky. Představa je taková, že pokud budu namáhat jednu ruku, tak mi zhubne, zatímco druhá ruka se nezmění. Ve skutečnosti je to tak, že pokud budete cvičit jeden cvik, posílíte sval, který zatěžujete. Ten se bude zvětšovat, nebo sílit (podle druhu cvičení). Na cvičení se použije energie a to ve většině případů energie ze zásobního cukru. Takže nějaké cvičení sklapovaček vám na hubnutí opravdu nepomůže, není tak účinné, jak byste potřebovali.
Ano, je dobrý nápad mít pevné břišní svalstvo. Ale necvičte ho v naději, že vám pomůže, pokud plánujete hubnout. Na hubnutí je účinnější cvičit velké svaly. Nohy, prsa, záda. Dejte si procházku s hůlkami. Prvních 20 minut budete jako energetický zdroj spotřebovávat krevní cukr. Teprve pak se postupně bude využívat i zásobní tuk – čili to co chcete. Proto pro trénink potřebuje 40 minut. Z toho 20 minut se jen „zahříváte“ a až pak „pálíte“. Také by trénink měl být ve správném tempu.
Úloha jídla při hubnutí
Také je dobré myslet i na jídlo. Častá chyba lidí, kteří chtějí zhubnout z břicha je představa, že stačí začít sportovat. Představa, že pokud si dají půl hodinku na kole, pak si mohou dát hamburger a bude to v pořádku. No… Nebude. Je až překvapující, jak málo stravy nám stačí na to, aby nás to zásobilo správnou dávkou energie. Pokud si tedy myslíte, že ten oběd v restauraci můžete „odčinit“ dvěma hodinami na tenisovém kurtu, tak se mýlíte.
Větší množství jídla se vám totiž částečně uloží do tukové zásoby. Tělo poměrně ochotně tuk uloží. Ale mimořádně neochotně se ho vzdává. Proto se vám vyplatí raději jíst tak, aby žádné zásoby nevznikaly.
Pokud potřebujete zhubnout, udělejte to rozumným nastavením životního stylu. Řiďte se ověřenými postupy. Je to bezpečnější, než sednout na lep různým dietám (často s drastickým omezením sacharidů). Jakkoliv moderní je dnes paleo dieta, ať už asi méně moderní Dukanova dieta, nebo ještě starší Atkinsova, nebo… Prostě ať je to jakkoli, diety přicházejí a odcházejí, ale lidé jsou tlustí stále. Takže pozor. Tyto diety jsou sice krátkodobě opravdu účinné, ale později přinášejí mnoho problémů. Proto je lepší nesáhnout po dietě, ale po změně přístupu k životnímu stylu.
Nepovolte si zkoušet jakékoli dietní postupy, které významně omezují některou složku.
Omezení tuku ve stravě způsobí velmi rychlé hubnutí. Ale i chřadnutí, protože tuk je nutný pro zdraví. Proto taková dieta může být následovaná vážným zhoršením zdraví, například se objeví potíže se srdcem. Velmi často se dostanete až na stůl někde před chirurgem, který vám vinou nesmyslné diety bude muset „vyhodit“ žlučové kameny i se žlučníkem. Proto je lepší drasticky omezit živočišný tuk a posílit příjem zdraví prospěšného tuku jako například olivový olej.
Tuky se v některých dietách naopak drasticky navyšují. Vzniká tak v těle stav zvaný ketóza. Je to paradoxní, ale i to může pomáhat hubnutí, více souvislostí si prohlédněte níže, protože při těchto dietách (paleo, Atkinsova) se jí hodně bílkovin, není zakázána klobása ani slanina, ale nesmíme se krmit sacharidy.
Omezení sacharidů také způsobí velmi rychlé úbytky na váze. Na úvod. Zakrátko se tomu však metabolismus přizpůsobí. No a pokud metabolismus = tedy vy běží v divném režimu, nedá se čekat dobrý výsledek. Tak to také bývá. Tělo se přizpůsobí podivnému stavu. Pokud se pak pokoušíte jíst normálně, najednou jojo efekt. Pokud setrváváte ve stravě s minimem sacharidů, pak se vystavujete kardiovaskulárním chorobám, vyššímu riziku rakoviny. Často se objeví kloubní potíže jako dna, protože v krvi se zvýší hladina kyseliny močové.
Některé dietní systémy sacharidy zvyšují, ale potlačují bílkoviny. Například při syrové stravě asi většinou jíte ovoce a semena, takže bílkovin bude nedostatek a sacharidů může být více. I veganské jídlo, pokud není složeno správně může obsahovat nevyvážené živiny. I zde platí, že je to výživový experiment a nedá se předem odhadnout, zda zdraví prospěje, nebo ne. Připomínám, že uvažujeme o situaci, kdy ve stravě budou zastoupeny převážně sacharidy a málo ostatních složek. Nemluvím o vyvážené, čistě rostlinné, například veganské stravě. Taková je zcela v pořádku.
Bílkoviny se z důvodu hubnutí neomezují. Nepomohlo by to. Naopak, obvykle se přidávají. Nahrazuje se tak objem jídla, případně v naději, že to ochrání svalovinu. No hodně bílkovin je také špatně. Aby jejich tělo rozložilo na aminokyseliny a později se jich zbavilo, bude sahat na jiné zdroje v těle. Můžete se těšit na slabé kosti. Při rozkladu bílkovin vznikají i látky jako čpavek a to může provokovat vznik rakoviny. Čili více bílkovin, než je třeba raději nejezte.
Všechny podobné pokusy dramaticky měnit složení potravy, tedy mohou mít vliv na hubnutí, ale jsou zpravidla spíše dočasným režimem. Asi to dlouho nevydržíte a přiberete. Pokud ale vydržíte dlouho, pak je riziko, že onemocníte pro nevhodně složenou stravu. Před časem jsem mluvil se známým, který jako lékař nějaký čas sloužil v nemocnici. Měli tam pár těžkých případů, se kterými nikdo nevěděl, co dělat. Podivné příznaky, těžko diagnostikovatelný okruh problémů a další nejasnosti. Měly společné jedno – v minulosti dlouhodobě drželi nějaký velmi nezvyklý druh stravy.
Jednoduše řečeno… jídlo rozhoduje o našem zdraví
- Jezte pestře.
- Jezte přednostně to o čem je známo, že jde o prospěšnou potravinu.
- Jezte střídmě.
- Nejezte vůbec, nebo jezte co nejméně takových jídel, které jsou známé tím, že mohou škodit.
Když to splníte, časem se přestanete ptát, jak zhubnout na břiše.