Vysokoprocentní čokoládá – vše co o ní nevíte

Kdo by neměl rád čokoládu. Většině lidí čokoláda chutná, dětem i dospělým. Máte však obavu o svou postavu či řešíte prospěšnost pojídání té lákavé hnědé tabulky? V obchodech dnes máme na výběr desítky druhů. A právě v tom nastává umění, jakou čokoládu si vybrat. Poradíme Vám, jak zdravě mlsat onu hnědou tabulku z kakaa. Ovšem právě, na „hnědosti“ záleží a stejně jako to, kolik kakaa v ní skutečně je.

Čokoláda, no přece hlavní složkou je přeci kakao. Ano, mělo by být, avšak bohužel ne vždy tomu tak je. Základní pravidlo pro zdraví – jezme čokoládu co nejvíce hořkou a zcela se vyhněme čokoládě bílé, která až na pár výjimek je pouze směsí neznámého tuku a náhražek. Samozřejmě existují i kvalitní bílé čokolády, ale těch je u nás k dostání poskrovnu, zvlášť v běžném marketu. Základním složením čokoláda je kakao a kakaové máslo, tedy tzv. kakaová hmota. Právě podle obsahu kakaa, resp. kakaové sušiny dělíme čokoládu na několik typů.

Bílá, mléčná, hořkomléčná, hořká a vysokoprocentní

Tak nějak můžeme druhy čokolády rozdělit dle obsahu kakaa. Jsou stanoveny procentní podíly kakaa, které čokoláda musí obsahovat, aby se dala zařadit do dané skupiny. Obecně je rozdělíme takto:

 

DruhPodíl kakaa, resp. kakaové sušiny
Bílá< 10 %
Mléčná10 až 40 %
Hořkomléčná40 až 50 %
Hořká50 až 70 %
Vysokoprocentní hořká> 70 %

 

Zkrátka platí, že hořká čokoláda musí obsahovat alespoň 50 % kakaa, resp. kakaové hmoty. Podobné rozdělení lze nalézt například na webu Cokolada.cz, věnovanému čokoládě a jejímu prodeji.

Řecká čokoláda hlásá „Sokolata mavri“ neboli hořká čokoláda a láká jemnou kresbou na obale. Je však opravdu hořká a kvalitní?

Vysokoprocentní je nejlepší, avšak i mléčná může být zdravá

Jak jsme si řekli, nejzdravější je hořká čokoláda, čím víc hořká, tím lépe. Protože tím více obsahuje kakaa, které je stejně jako např. káva přírodním produktem a obsahuje spoustu prospěšných látek, především důležité antioxidanty. Také je v hořké čokoládě mnohem méně cukru a opravdoví labužníci ji mají skutečně rádi, neboť se rozvine plná, hořká, ničím nerušená chuť kakaových bobů. Obsažené flavonoidy coby antioxidanty v kakau hrají důležitou roli pro naše zdraví:

  • regulace smršťování drobných cév
  • příznivé účinky proti kardiovaskulárním onemocněním
  • zabránění oxidace „zlého“ LDL cholesterolu
  • působí proti tvorbě krevních sraženin (trombu)
  • a další, například proaktivní ochrana proti rakovině a posílení imunity

Avšak ani mléčná čokoláda nemusí být vyložené špatná. Stačí, jen aby byla kvalitní a nepřevládal jen cukr a náhražky z umělé smetany. Obvykle mléčná čokoláda obsahuje sušené mléko a také běžné. Lepší čokoláda mají jemnější chuť díky smetaně. Mléčná čokoláda by neměla být ani příliš sladká, pak skutečně je to jen cukr a její chuť přerazí cukr. Zvláštním můstkem je hořkomléčná – je dostatečně kakaová, ale zároveň má jemnou chuť po mléčné a je minimálně sladká. Jedna z takových je například Rausch Guácimo se 47 % kakaa.

Co musí být na obale čokolády aneb pozor na kakaové pochoutky

Chceme-li koupit skutečně dobře a být informováni, nestačí pouze nápis mléčná čokoláda. Kvalitní čokolády vždy uvádí obsah kakaa a případně také odrůdu (plantážní čokolády, např. Arriba, Trinitario, Forastero a další). Nespokojme se s nedostatkem informací, měli bychom přesně vědět, zda kupujeme hořkou čokoládu s obsahem kakaa 75 % nebo jen 45 %. U levnějších čokolád tuto informaci najdeme (pokud vůbec) pouze u složení, avšak toto číslo by mělo být zřetelně na předním obalu.

Německou čokoládu u nás nabízí například obchodní řetězec Lidl. V nabídce má prémiové značky – Alpengut, Fairglobe, Favorina, Fin Carré, First Nice, Goody, J. D. Gross, Le Patissier, Mister Choc, Sympathica.

Pozor na také na extralevné čokolády, které vlastně čokoládou nejsou a nesmí být ani takto nazvány. Jedná se o tzv. čokoládové pochoutky, v nichž kakao je minimálně a ve větší míře je akorát tak nakresleno na obalu. Vybírejme proto kvalitní čokoládu, která nás pohladí jemnou, ale plnou chutí kakaa bez zbytečného cukru a tuků. I mléčná může být dobrá a kvalitní, avšak hořká je považována za nejkvalitnější a nejlepší s plnou chutí ryzího kakaa.

Vysokoprocentní čokoládá – vše co o ní nevíte
5 (100%) 1 hodnocení

      Přidat komentář

      Lillian.cz
      Logo